Американското посолство в Турция ще ограничи издаването на визи, след като един от служителите му беше арестуван от местните власти, предаде „Ройтерс”. Официалната позиция е, че Вашингтон ще направи „преоценка на ангажимента на Турция към безопасността” на представителите на САЩ.

Задържаният е Метин Топуз, турски гражданин, дългогодишен служител на консулството в Истанбул. Той беше обвинен в шпионаж и връзки с проповедника Фетхуллах Гюлен, когото президентът Ердоган обвинява за неуспешния опит за преврат преди година.

Онлайн изданието на "Хюрриет" посочва, че Топуз ще отговаря заради контактите си с представители на прокуратурата и полицията, които са били част от мащабното разследване на корупционни схеми в управляващата Партия на справедливостта и развитието. Същите прокурор и полицаи след пуча бяха обявени за гюленисти.

„Скорошните събития изискват правителството на САЩ да направи преоценка на ангажимента на Турция към безопасността на американската дипломатическа мисия и нейните служители. С цел да се намалят посещенията в посолството и консулствата докато тече тази преоценка, от този момент прекратяваме издаването на визи, които не са с цел имиграция”, посочват дипломатите в официална позиция.

Отношенията между Вашингтон и Анкара са в лошо състояние заради подкрепата на САЩ за кюрдските бойци в Сирия и нежеланието на Белия дом да предаде на турските власти живеещия в изгнание Гюлен. На този фон, южната ни съседка започна да купува руско оръжие и предприе военна операция в Сирия.

АП припомня, че от година в турския арест е и американският пастор Андрю Брънсан, който 20 години е живял в южната ни съседка, но след опита за преврат е бил обвинен, че е гюленист. Ердоган го използва като разменна монета с коментара, че САЩ го притискат да им върне един духовник, а не му дават друг.