Наземно управлявани „безпилотни” самолети кръстосват американското небе, за да извършват наблюдение над хора в САЩ, но „само в много малко случаи”. Това съобщава АФП, като цитира изказване на директора на Федералното бюро за разследване (ФБР) Робърт Мюлър пред комисията по правосъдие на американския Конгрес.

Според Мюлър използването на малък брой безпилотни самолети от страна на Бюрото е сравнително нова практика и в момента се изграждат протоколите и правилниците, по които това ще се извършва.

„Нашият отпечатък е много малък. Имаме малко безпилотни самолети за ограничена употреба и разглеждаме не само употребата им, но и необходимите препоръки за това”, разкрива Мюлър. Той казва още, че апаратите са използвани за следене, но рядко използвани.

Други американски правоохранителни агенции са известни с използването на различни модерни електронни средства, като Департамента по вътрешна сигурност, който използва безпилотни самолети за охрана на границата между САЩ и Мексико.

Подобни апарати са били закупени и за нуждите на Администрацията за борба с наркотиците (ДЕА) и Бюрото за контрол на алкохола, тютюна, оръжията и експлозивите (АТФ), които разглеждат варианти за тяхното използване.

Си Ен Ен цитира думите на сенаторът-републиканец, според когото с тези апарати се „излага на риск правото на личен живот” на гражданите, и ако „правоохранителните органи имат истинска причина за тяхното използване, те трябва да я разкрият”.