Американските военни съобщиха, че са регистрирали едновременното изстрелване на две севернокорейски балистични ракети, предаде Ройтерс.

Американското стратегическо командване посочи, че едната се е взривила веднага след изстрелването си, докато другата е проследена от Северна Корея до Японско море.

Според оценката на Северноамериканското командване за въздушно-космическа отбрана (НОРАД) изстреляните ракети не представляват заплаха за Северна Америка. Малко по-рано обаче японският министър на отбраната Ген Накатани съобщи, че севернокорейска ракета е прелетяла около 1000 км и е паднала в 250-километровата изключителна икономическа зона на Япония западно от полуостров Ога (префектура Акита) - нещо, което се случва за първи път.

Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че изстрелването представлява сериозна заплаха за Япония и Токио протестира остро срещу него.

"Това е скандален акт, който не може да бъде толериран", заяви пред журналисти шефът на правителството, цитиран от Франс прес.

В комюнике комитетът на началник щабовете на Южна Корея съобщи за една ракета, изстреляна от провинция Южен Хвангха, югозападно от столицата Пхенян.

САЩ предупредиха, че са готови да защитят и да пазят съюзниците си. "Готови сме да работим с нашите съюзници и партньори по света, за да отговорим на нови провокации от страна на КНДР, да защитим себе си, както и съюзниците ни, от всяка атака или провокация", каза говорителка на Държавния департамент на САЩ.