В САЩ действа правителствена програма за събиране на данни от мобилни телефони на американците с помощта на самолети, които извършват полети на територията на страната. Това съобщи в. „Уолстрийт джърнъл". Според изданието, за програмата е отговорна службата на приставите към министерството на правосъдието. Тази практика съществува от 2007 г.

На самолети Чесна е поставено оборудване, което работи на принципа на клетъчните телефони. Самолетите излитат от най-малко пет летища в страната. Целта на програмата е да се установи местонахождението на лицата, обект на разследване, но информацията се събира от всички мобилни телефони, които са в границите на подслушването.

Технологията позволява не само да се установи текущото местоположение на мобилен телефон на потребителя до три метра, но и, ако е необходимо, да се разгледа цялата информация в него, включително sms-и и снимки. В допълнение, властите имат възможност от разстояние да блокират всеки телефон в рамките на покритието. От Министерството на правосъдието нито са потвърдили, нито са отрекли информацията.