Държавният департамент на САЩ е предупредил Турция да се въздържа от всякакви планове за сондажи в Източното Средиземноморие, които ще засилят напрежението в региона, съобщава в. "Катимерини", позовавайки се на говорител на департамента.

"Насърчаваме турските власти да прекратят всякакви планове за операции и да избягват стъпки, които засилват напрежението в района", заяви говорителят, окачествявайки като "спорни води" района южно и източно от гръцкия остров Кастелоризо, където Анкара планира сеизмологични проучвания.

Турция издаде навигационно съобщение за морска безопасност, с който предупреждава, че между 21 и 2 август ще извършва сеизмологични операции в района, разположен край турското южно крайбрежие. 

Атина веднага реагира с протестна нота, определяйки действията на Анкара като турската "мания по незаконността и крайното презрение" към международното право, морското право, добросъседските принципи и ЕС. Гърция предупреди, че турските действия ще покачат напрежението в района.

Германският външен министър Хайко Маас, който във вторник бе на посещение в Гърция, също предупреди Турция, че трябва да спре сондажите за природни ресурси във водите на Източното Средиземноморие, ако иска да има прогрес в отношенията си с ЕС, съобщава „Ройтерс“.