САЩ успяха да установят през 2012 г., че Тамерлан Царнаев, покойният заподозрян във връзка с атентата в Бостън, заминава за Русия. Завръщането му обаче мина незабелязано, призна министърът на националната сигурност Джанет Наполитано.

"Системата регистрира заминаването му от САЩ", заяви тя при изслушване в Сената на САЩ. Обаче пет месеца и 13 дни по-късно, "при завръщането му, всички разследвания срещу него бяха вече прекратени", добави тя.

Наполитано потвърди съобщението на сенатора републиканец Линдзи Греъм от Южна Каролина за допусната правописна грешка в името на чеченеца. Според него заради това ФБР не успяло да отбележи заминаването на Тамерлан Царнаев за Русия - за разлика от ведомството на Наполитано. Министърката обаче не уточни нито причината, нито последиците от правописната грешка.

Джанет Наполитано обеща ведомството й "да извлече поуки от този атентат", както е правило и друг път в подобни случаи. Тя припомни, че обсъжданата в Сената имиграционна реформа предвижда задължително електронно или биометрично разчитане на данните от паспорта при излизане от страната.

За разлика от брат си Джохар, също заподозрян за атентата, но оцелял и под стража, Тамерлан Царнаев не бе натурализиран; той имаше постоянно разрешително за работа в САЩ, напомня агенцията.

Изслушванията в Сената бяха поискани от сенатора републиканец Джон Маккейн, за да се изясни дали американските власти са пропуснали да забележат евентуални признаци, които биха им дали възможност да осуетят подготвяните атентати.