Съединените щати и Турция призоваха за смекчаване на дипломатическата и икономическа блокада срещу Катар.

Общо девет държави скъсаха отношенията си с емирството, а други две понижиха степента на двустранните дипломатически връзки.

Американският държавен секретар Рекс Тилерсън апелира монархиите от Персийския залив да смекчат блокадата, тъй като тя може да попречи на действията на водената от САЩ антиджихадистка коалиция.

Преди дни Тилърсън и министърът на отбраната Джеймс Матис коментираха, че решението на Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ и Бахрейн да скъсат отношенията си с Катар няма да се отрази сериозно на борбата с „Ислямска държава”. 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пък подписа закон, разрешаващ изпращането на допълнителни войски в Катар, където Турция строи военна база.

„Няма да изоставим нашите катарски братя. Съжалявам, но ще продължим да им оказваме всякакъв вид подкрепа. Казват, че катарската фондация подкрепя терористични организации. Няма такова нещо! Ние работим с тази фондация и не сме видели такова нещо“, заяви Ердоган.

Същевременно президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Катар, че подкрепя ислямистки терористични структури на най-високо ниво. На среща с румънския си колега Клаус Йоханис в Белия дом той успокои европейските си съюзници, че Съединените щати остават ангажирани към колективната отбрана на НАТО.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!