Пентагонът отложи изпитание с междуконтинентална ракета в база в Калифорния за следващата седмица. Причината - нарастващото напрежение със Северна Корея, съобщи служител от отбраната.

Министърът на отбраната Чък Хейгъл променил датата на насрочения отдавна тест на ракета с голям обсег "Минитман 3" от опасение, че той може да бъде изтълкуван погрешно и да задълбочи още повече сегашната криза.

Севернокорейските военни предупредиха, че имат карт бланш да атакуват САЩ с ядрено оръжие. Южна Корея съобщи, че Северът е преместил поне една ракета със "значителен обсег" на източното си крайбрежие.

Годишните военни учения на САЩ и Южна Корея в района с участието на кораби и бомбардировачи продължават до края на месеца.

По-рано стана ясно, че служителите на чуждите посолства и международните хуманитарни организации, функциониращи в Пхенян, остават в страната. Това решение бе взето, въпреки предложението на севернокорейските власти да евакуират персонала във връзка с покачването на напрежението на Корейския полуостров.

Ръководителите на посолствата и на хуманитарните организации бяха уведомени, че от 10 април властите в Пхенян не могат да гарантират безопасността на техните мисии в случай на конфликт.

Министерствата на външните работи на Великобритания, Германия и Франция обявиха, че в близко време не смятат да евакуират служителите на посолствата си в Северна Корея.