Правителството на САЩ оповести доскоро класифицираната информация за това как се определят мишените за безпилотните самолети в зони, извън военни конфликти, и ролята на президента в този процес, съобщи Ройтерс.

В документа от 18 страници, озаглавен „Наръчник за президентска политика” и публикуван от американския Съюз за граждански свободи, има подробности около избора на мишени, които досега не са били разкривани.

В наръчника се указва, че „действия, включително смъртоносни, срещу набелязани терористични цели, трябва да са възможно най-прецизни и проницателни”.

В повечето случаи президентът лично подписва и одобрява планове за удари по заподозрени в тероризъм, извън военните зони, в които САЩ официално участват. Тези зони са Пакистан, Либия, Сомалия и Йемен.

Удари по цели в рамките на военни конфликти като Ирак, Сирия и Афганистан, са одобряват от военните.

Всеки случай се подлага на правен преглед преди да бъде прехвърлен в Съвета за национална сигурност и оттам към президента.

Частично редактираният документ беше обнародван след като Съюзът за граждански свободи заведе дело с искане за разсекретяване на тази информация. Организацията отдавна се противопоставя на правителството във връзка с тайната програма за използване на дронове.

Миналия месец администрацията на Барак Обама информира, че между 2009 и 2015 година са извършени 473 удара с безпилотни самолети извън основните зони на военни конфликти.

По официални данни в резултат на тези удари са загинали между 64 и 116 цивилни, както и 2581 бунтовници, но опонентите на правителството твърдят, че числата са занижени.