САЩ официално се присъединиха отново към Парижкото споразумение за климата - почти месец, след като Джо Байдън стана президент и веднага обеща да се върне към сделката.

"Както през 2016 г. беше паметно нашето присъединяване към споразумението, а днес е също толкова паметно нашето повторно включване, така сега е още по-важно това, което ще направим в идните седмици, месеци и години", заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън.

Той каза, че "климатичните промени и научната дипломация никога повече не могат да бъдат "добавки" в нашите външнополитически обсъждания".

Парижкото споразумение беше договорено по време на втория мандат на бившия американски президент Барак Обама, когато Байдън беше вицепрезидент.

Предишният президент на САЩ - Доналд Тръмп, извади страната от сделката през 2017 г., но тя излезе официално от договора през ноември 2020 г.

САЩ са единствената държава от 196-те страни, подписали Парижкото споразумение, която се е оттеглила от него. Байдън е силен поддръжник на многостранните договори и дипломация и показва, че се отнася сериозно към въпросите на климата.

Той назначи бившия държавен секретар Джон Кери за свой специален пратеник за климатичните промени.