Съединените щати одобриха първата в света ваксина за медоносни пчели. С нея се цели да се избегнат случаите на американски гнилец - болест, причинена от бактерия, която атакува ларвите и отслабва колониите, пише Би Би Си.

Това е най-упоритата заразна болест по пилото на пчелите. Причинява се от бацил, който в трупа на умрялата личинка се превръща в спора. Спорите са устойчиви при изсушаване, на въздействие с топлина, на дезинфекционни средства, ултравиолетови лъчи и пр. Лек за тази болест не е открит. Заразената колония трябва да се изгори, а в околните да се използват антибиотици.

Ваксината съдържа неактивна версия на тази бактерия и се инжектира в пчелното млечице, с което се захранват пчелите работнички и което те дават и на пчелата майка. Част от ваксината остава в яйчниците на пчелата майка, а това дава имунитет на ларвите.

Според изявление на Dalan Animal Health - компанията, произвела ваксината, тя може да бъде "пробив в защитата на медоносни пчели". Засега препаратът ще се произвежда в ограничени количества и вероятно ще може да се купи в САЩ през тази година.

Според Организацията за прехрана и земеделие (ФАО) към ООН животни като пчелите, птиците и прилепите подпомагат около една трета от реколтата на света.