Съединените щати са нанесли въздушни удари по „оперативни съоръжения и складове за оръжие“ по общата граница на Ирак и Сирия, за които се предполага, че принадлежат на бунтовнически отряди, подкрепяни от Иран, съобщава Би Би Си.

Прессекретарят на Пентагона Джон Кърби съобщи за атаките в изявление в неделя, като заяви, че "прецизните въздушни удари" са поразили две цели в Сирия и още една в Ирак, близо до границата.

Обектите са били избрани, тъй като предполагаемите съоръжения са били използвани от групи, „които участват в нападения с безпилотни летателни апарати“ срещу американците. Сред посочените групировки са „Катаиб Хизбула“ и „Катаиб Саид ал-Шухада“, за които се твърди, че са подкрепяни от Техеран.

Кърби заяви, че нападенията са извършени „по указание на президента Байдън“. Това е вторият кръг от въздушни удари, които американският президент разрешава в региона, от стъпването му в длъжност през януари.

Сирийският новинарски канал "Ал-Ихбария" съобщава, че въздушната офанзива е била насочена към град Ал-Букамал в източната провинция Дайр аз-Зор. Според медията „масивни експлозии“ са разтърсили районите, които се намират по протежение на общата граница.

За момента не е предоставена точна информация за броя на жертвите, но базираната в Обединеното кралство Сирийска обсерватория за правата на човека обяви, че поне петима бойци са били убити. Репортер на официалната Сирийска арабска информационна агенция пък заяви, че при нападенията е загинало едно дете и са били ранени други трима цивилни.