САЩ наложиха санкции на трима руснаци и един украински гражданин за "намеса" в американските избори, съобщи американското Министерство на финансите.

Антон Андреев, Даря Дмитриевна Асланова, Артем Михайлович Лифшиц и украинският гражданин Андрей Леонидович Деркач бяха включени в списъка на хората, заподозрени от Съединените щати в участие в киберпрестъпления. И тримата руснаци са жители на Санкт Петербург, a гражданинът на Украйна е от Киев.

ТАСС припомня, че Деркач по-рано публикува записи на разговори, в които се чуват гласове, подобни на тези на бившия вицепрезидент на САЩ Джоузеф Байдън и бившия президент на Украйна Петро Порошенко.

Малка група членове на американския Сенат от Демократическата партия разработи също законопроект, задължаващ администрацията на САЩ да наложи едностранни санкции срещу Руската федерация във връзка с твърденията за готовността на руската страна да плати на бойци в Афганистан за убийства на военнослужещи от западната коалиция. Това съобщи пресслужбата на сенатор Робърт Менендес, който е един от съавторите на този документ.

По-рано американската преса съобщи, че Русия е участвала в изплащането на парични възнаграждения на талибанските бойци. На свой ред прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков нарече горните изявления лъжа.

Американският президент Доналд Тръмп публикува на 28 юни в "Туитър", че никой не го е информирал опити на Москва да плати на афганистански бойци за убийствата на американски военни. Той предположи, че "Ню Йорк Таймс" е изфабрикувал "поредна измислена измама за Русия", за да очерни републиканците преди президентските избори през ноември.

Според публикация на Би Би Си от 30 юни обаче Тръмп е бил писмено информиран за заплахата за американските части, но  не е реагирал.