Ким Чен-ун си проси войната, заяви постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли, цитирана от Си Ен Ен, на извънредното заседание на Съвета за сигурност на организацията, което бе свикано в отговор на шестия севернокорейски ядрен опит.

Хейли призова Съвета да приеме най-строгите възможни санкции, за да спре ядрената програма на Пхенян.

Времето на половинчатите мерки от ООН трябва да свърши – заяви още Хейли. – Стига толкова!“

САЩ не желаят война, но ще се защитят, когато Северна Корея създава заплаха с ракети, насочени към американски територии, посочи тя.

Снимка: Reuters

„Войната никога не е нещо, което САЩ желаят, не я искаме и сега, но търпението на страната ни не е безгранично, ще защитим съюзниците си и територията си“, продължи Хейли.

Тя подчерта, че са необходими спешни действия и че подходът, който ООН прилага от 2006 г. насам, не е успял да промени отношението на севернокорейския режим.

„Въпреки усилията ни севернокорейската ядрена програма е по-напреднала и по-опасна от всякога, заяви американската представителка.

Токио вече поиска налагането на нови санкции срещу режима в Пхенян. Те може да засегнат работещите в чужбина севернокорейци или петролния сектор, който не беше включен в санкциите от 5 август.

Снимка: Reuters

Постоянният представител на Франция в Съвета за сигурност Франсоа Делатр заяви, че неговата страна иска ООН да наложи нови санкции на Северна Корея, бързо прилагане на вече наложените такива, както и приемането на отделни нови санкции от страна на ЕС. Според Делатр новите санкции на ООН трябва да засягат всички сектори от икономиката на страната.

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обаче заяви, че проблемите на Корейския полуостров няма да бъдат разрешени само чрез санкции, нито по военен път.

Василий Небензя
Снимка: Reuters

„До всеобхватно решение на ядрените и други проблеми, засягащи Корейския полуостров, може да се стигне само чрез политически и дипломатически канали, включително като се използват усилията за посредничество на генералния секретар на ООН“, подчерта той и предупреди, че е необходимо да се запази хладнокръвие и да се избягват действия, които могат да доведат до ескалация на напрежението, предаде Ройтерс.

Междувременно в телефонен разговор руският президент Владимир Путин и южнокорейският му колега Мун Дже-ин са осъдили решително действията на Пхенян.

Пекин няма да допусне военно решение на севернокорейския проблем, заяви китайският постоянен представител в световната организация Лю Дзеи, цитиран от ТАСС. Китайският дипломат призова за съвместни действия за решаване на проблема и отбеляза, че смята за практична и осъществима съвместната инициатива на Китай и Русия, предложена на 4 юли. Двете страни предложиха КНДР да замрази ракетните и ядрени изпитания, а САЩ и Южна Корея да замразят съвместните си военни учения. „Чрез диалог можем да постигнем денуклеаризация на Корейския полуостров“, заяви китайският дипломат пред Съвета за сигурност, цитиран от АФП.

Британският постоянен представител в ООН Матю Райкрофт повтори предложението си Съветът да насочи санкции срещу работещите в чужбина севернокорейци, които изпращат пари на режима, предаде ДПА.

Според Райкрофт Съветът за сигурност трябва да гарантира, че сегашните му санкции срещу режима ще бъдат приложени бързо, както и „да ограничи още неетичната експлоатация на севернокорейски работници в чужбина“. Това ще бъде още една стъпка към прекъсване на финансирането, на което режимът в Пхенян разчита, за да продължава незаконните си и дестабилизиращи програми, заяви той.

В чужбина работят над 50 хил. севернокорейци работят. Те носят между 1,2 милиарда и 2,3 милиарда долара годишно на режима в КНДР, според оценки на ООН. Повечето от тях работят в Китай и Русия, според доклад за човешките права.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се надява Съветът да остане единен и да предприеме адекватни действия относно КНДР, заяви заместник-генералният секретар по политическите въпроси Джефри Фелтман, цитиран от Ройтерс. Той предупреди 15-членният Съвет, че „с нарастване на напрежението нараства и опасността от недоразумения, погрешни преценки и ескалация“.

Последните действия на Пхенян „изискват цялостен отговор, за да се прекъсне цикъла на провокации от страна на Северна Корея“, заяви Фелтман пред Съвета за сигурност. „За да е ефективен, подобен отговор трябва да включва мъдра и дръзка дипломация“, добави той.

Днешното извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН се провежда по искане на САЩ, Япония, Франция, Великобритания и Южна Корея. Възможно е на него да бъдат порицани действията на Пхенян и да се обсъдят други потенциални стъпки.

Най-строгите санкции срещу Северна Корея досега бяха наложени само преди седмици. Те включват пълна забрана на износа на въглища и желязо и спират продажбата на севернокорейска оловна руда и морски храни. Освен това ООН наложи забрани за пътуване и замразяване на активите на компании и частни лица.

Вижте още във видеото: