Да си купи ново оръжие в Съединените щати за Робърт е равносилно на това да си вземе последен модел смартфон. Американецът от мексикански произход има седем различни вида оръжия, сред които пистолети, пушки и дори военен автомат, разказва специалният пратеник на bTV в САЩ Теодора Трифонова.  

През последните пет години десетки невинни граждани в САЩ бяха убити с огнестрелно оръжие – в училища, университети и киносалони. Последният случай на масово убийство датира отпреди половин година, когато мъж застреля с автомат 50 души и рани още толкова в нощно заведение в Орландо.

Въпросът за оръжията и техния контрол е от изключителна важност за американците, които днес трябва да изберат кой ще е следващият им държавен глава – Хилъри Клинтън или Доналд Тръмп.

Робърт разказва, че никога не се разделя с 11-милиметровия си пистолет, с който може да ходи почти навсякъде – в мола, в супермаркета, на улицата. Не може да влезе с него само в държавните институции, училищата и заведенията, в които се сервира алкохол.

Снимка: bTV

Мъжът разказва, че изискването да бъде продадено оръжие е само да имаш чисто съдебно и криминално минало. Често обаче проверките са фиктивни – като тeзи, които се правят на т.нар. „панаири на оръжията”.

Подобни панаири са достъпни за всички, дори и за деца. Разнообразието е голямо, а цените са напълно поносими – за 1000 долара човек може да се въоръжи до зъби. Ако искате, може да се сдобиете и с РПГ – само за 500 долара.

Снимка: bTV

„Как ще се справиш, като четирима мъже нахлуят в къщата ти? Ще се обадиш на полицията? Никога няма да дойдат на време. Затова казвам: трябва да използвате пушка или пистолета си”, твърди пред камерата ни Шон, който е един от онези американци, които дори сами изработват своите оръжия.

„Като малък гледаш уестърни, военни филми с много пистолети и си мечтаеш да стреляш като тях. Това е Америка!”, смята той.