Американски изтребители, бомбардировачи и безпилотни самолети са извършили 15 въздушни удара днес в околностите на стратегическия язовир Мосул, предадоха световните агенции, като цитираха съобщение на Пентагона.

Поразени са 9 позиции на джихадистите от Ислямска държава, техен пропускателен пункт и тяхна блиндирана военна техника. От 8 август САЩ са извършили общо 68 удара в Ирак, обобщава Пентагонът. 35 от тях са били в подкрепа на иракските сили, сражаващи се за контрола на язовира Мосул.

Американската армия е извършила 15 въздушни атаки срещу позиции на Ислямска държава в околностите на стратегическия язовир в Мосул, втория по големина град в Ирак, съобщи армията.

С помощта на ударите кюрдските сили вчера си върнаха контрола върху язовира. Той беше завзет от джихадистите на 7 август.

Вчера американският президент Барак Обама информира Конгреса на САЩ за въздушните удари и увери, че те ще бъдат ограничени по мащаб и времетраене, "докато е необходимо за отвоюване и установяване на контрол върху важната инфраструктура", припомня АФП.