Правителството на САЩ е разпоредило на повече от половината от дипломатическия си персонал в Куба да напусне острова заради атаки срещу дипломати и ще отправи предупреждение към американските туристи да не посещават Куба. Това съобщи днес Асошиейтед прес, като цитира неназовани официални източници във Вашингтон.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън потвърди, че в американското посолство в Хавана ще останат само малък брой служители, изпълняващи основни функции, докато кубинската страна не даде гаранции на Вашингтон, че дипломатите му ще са в безопасност.

В него предупреждението се посочва, че срещу американското посолство в Куба и срещу хотели са били предприети "специфични атаки", довели до здравословни проблеми.

Засега няма данни за пострадали туристи от САЩ. Туризмът е критично важен елемент от кубинската икономика и отбелязва растеж през последните години, след като Вашингтон премахна някои ограничения върху контактите с Хавана.

Освен съкращаването на персонала на посолството в Хавана с около 60 на сто, консулската служба ще престане за неопределено време да издава американски визи. Кубинците ще могат да кандидатства за американски визи в консулските служби на САЩ в други страни.  

Преди няколко месеца американски дипломати в Куба се оплакаха от различни здравословни проблеми със загадъчен произход - загуба на слуха, симптоми на мозъчно сътресение, гадене, главоболие, шум в ушите. Инцидентите са престанали, но са се подновили към края на август, като към проблемите са се добавили загуба на концентрация или забравяне на обикновени думи.

Снимка: EPA

При първоначалното разследване се появиха подозрения за някакви "звукови атаки", но картината се оказа по-неясна. ФБР и други агенции обследваха жилищата и хотелите, където са ставали инцидентите, но не откриха никакви специални устройства. Не бе намерено и научно обяснение на случилото се.

Някои дипломати разказаха, че са чували различни силни шумове или са усещали вибрации, докато други нищо не чували и усещали, а симптомите се появявали при тях впоследствие. В някои случаи пострадалите чували силните шумове само в отделни помещения или на определени места в помещенията.

Администрацията на Доналд Тръмп не е отправяла обвинения към правителството на Куба като извършител на атаките. Източниците на АП твърдят, че администрацията е търсела най-добрия начин да сведе до минимум риска за американците в Хавана, като същевременно не влошава излишно двустранните отношения.

В речта си пред сесията на Общото събрание на ООН кубинският външен министър Бруно Родригес каза, че неговата страна няма представа какво е навредило на здравето на американските дипломати на острова. Той прикани Тръмп да не политизира въпроса и декларира, че неговото правителство никога не би позволило на друга държава, враждебна на САЩ, да напада американци на кубинска територия.

(БТА)