Съединение щати ще изпратят в Ирак още 1500 военни в помощ на борбата на Багдад срещу групировката Ислямска държава.

"В рамките на нашата стратегия за засилване силите на партньорите ни по места, президентът Обама днес се разпореди дв Ирак да бъдат изпратени допълнително 1500 военни", се казва в прессъобщение на Белия дом.

Американските военни обаче няма да участват пряко в сраженията срещу джихадистите. Те ще обучават войниците от иракската армия и тези от иракски Кюрдистан, които също воюват с джихадистите.

Обама планира да поиска от Конгреса 516 млрд. долара за фонд "Обучение и снаряжение за Ирак", съобщава "Ройтерс", цитирайки съобщение на управлението по мениджмънт и бюджет към Белия дом.

Поредната група отпътува като част на стратегията на президента на САЩ за унищожаването на ислямистките екстремисти. Военните ще бъдат разположени в два района – северно от Багдад и в западната провинция Анбар, където от година екстремистите са поели контрола и убиват мъже, жени и деца.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби поясни, че мярката е предложена от секретаря по отбраната Чък Хейгъл, по молба на иркаското правителство. Кърби допълни, че иракската армия е решена да се изправи срещу "Ислямска държава", но все още не е готова да изтласка бойците.