Президентът на САЩ Барак Обама нареди да бъдат наложени санкции на Русия в отговор на "агресивния тормоз срещу американски длъжностни лица и кибероперациите" на руското правителство по време на президентските избори в САЩ, предаде ДПА.

Държавният департамент обяви за персона нон грата 35 "служители на руското разузнаване", които в рамките на 72 часа трябва да напуснат САЩ със семействата си. Официално те са дипломати от руското посолство във Вашингтон и консулството в Сан Франциско, отбеляза Ройтерс, като се позова на официален американски източник.

Освен това ще бъдат затворени два руски обекта в щатите Ню Йорк и Мериленд, които са използвани от руски представители с цел събиране на разузнавателна информация.

В комюнике на Белия дом се съобщава за въвеждане на санкции срещу девет юридически и физически лица, включително две руски разузнавателни агенции и три компании, които са предоставили материална подкрепа за кибероперациите на една от разузнавателните служби.

Официален източник съобщи за Ройтерс, че мярката с експулсирането на руските дипломати е в отговор на налаган от Русия "тормоз върху американски дипломати".

Русия ще даде адекватен отговор на въведените от Вашингтон нови санкции, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Засега не мога да кажа какъв ще бъде отговорът, но както ние знаем, тук абсолютно безалтернативно действа принципът на взаимността. Така че предполагам, че ще дадем адекватен отговор, каза Песков и допълни, че руският президент Владимир Путин ще реши в какво направление ще бъде този отговор.

Песков допълни, че деструктивните действия на оттеглящата се администрация на Белия дом спрямо Русия пораждат недоумение и се разглеждат като проява на непредвидима агресия.

За съжаление такива действия на действащата администрация във Вашингтон са проява, според нас, на непредсказуема и може дори да се каже агресивна външна политика, заяви Песков. Според него тези действия безусловно ще влошат отношенията между САЩ и Русия.

Говорителят заяви, че Кремъл категорично не е съгласен с безпочвените обвинения на САЩ и каза, че наложените санкции се възприемат като необосновани и незаконни от гледна точка на международното право.

Според Песков Обама се стреми да нанесе удар по външната политика на бъдещата американска администрация и налага на екипа на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп модел на поведение, като го лишава от правото да избира своя път.

Говорителят съобщи, че Кремъл е изпаднал в дълбоко недоумение относно изявленията на Вашингтон, че американски дипломати са преследвани в Русия от правоохранителните органи. Той заяви, че може да даде примери за пряк натиск над руски дипломати, работещи в САЩ и припомни случай, в който американски дипломат се опитал да вербува в Москва по телефона сътрудник на Федералната служба за сигурност на Русия.