Американското представителство към ООН призова за спешна среща на Съвета за сигурност към ООН в отговор на последното севернокорейско ракетно изпитание, предаде CBS News.

САЩ иска Съветът за сигурност да се срещне и да обсъди отговора на международната общност на последните действия, които Северна Корея извърши.

Държавният секретар Рекс Тилърсън осъди изстрелването на ракетата, която попадна в японски води, заявявайки, че това е „нарушение на множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН, които отразяват волята на международната общност“.

Тилърсън заяви, че Русия и Китай са „основните икономически помагачи на севернокорейската ядрена и ракетна програма“.

Европейският съюз очаква Северна Корея да се придържа към международните си задължения и да не насърчава напрежението, предаде EU Reporter.

„Както бе казано по време на последната среща на европейските външни министри през юли, Европейският съюз е обединен в твърдението си, че действията на КНДР представляват сериозна заплаха за международния мир и сигурност.

Очакваме КНДР да се въздържа от още провокативни действия, които могат да увеличат регионалните и глобални напрежения“, се казва в изявление на Европейския съюз.

Очаква се Федерика Могерини да говори по този въпрос по време на срещата си с външните министри на Южна Корея и други страни, особено от регионалния форум АСЕАН. Срещата ще се проведе в Манила на 6-ти и 7-ми август. По информация на агенция "Фокус"