Американските власти са се обърнали към Китай за помощ в борбата срещу хакерите от Северна Корея, които според Вашингтон са организирали кибератаката срещу компанията „Сони Пикчърс”, пише „Ню Йорк Таймс”.

Администрацията на президента на САЩ Барак Обама преди няколко дни е помолила Пекин за помощ в блокирането на възможността на Северна Корея да провежда кибератаки. На практика всички комуникационни системи на Пхенян работят чрез контролирани от Китай системи.

Пекин още не е отговорил и изобщо не е ясно дали ще откликне заради напрегнатите отношения между двете държави в сферата на киберсигурността и взаимните обвинения в кибершпионаж, добавя ТАСС.

В края на ноември неизвестни хакери извършиха кибератака срещу "Сони пикчърз" и отмъкнаха нейни конфиденциални данни. В мрежата попаднаха филми, които още не са пуснати за публиката, сценарий на нов филм за Джеймс Бонд, а също лична преписка на ръководството на компанията.

Снимка: EPA

Освен това хакерите оставиха послание със заплахи, че ако бъде показан филмът "Интервю", могат да бъдат извършени терористични удари. В сряда "Сони пикчърз" обяви, че отменя премиерата на филма в САЩ, планирана за 25 декември.

В петък ФБР обвини властите на КНДР в кибератака срещу компанията. На свой ред Пхенян отхвърли обвинението и предложи съвместно със САЩ разследване на случая.