САЩ и Великобритания предупредиха за „злонамерена кибератака“ от страна на руската държава, насочена основно срещу „правителства и организации от частния сектор, инфраструктурни доставчици от ключово важно значение и доставчици на интернет“.

В съвместно съобщение на британския Национален център за киберсигурност, ФБР и министерството на вътрешната сигурност на САЩ се отправя предупреждение както до доставчиците на интернет, така и до потребителите, но не се предоставят детайли за датата и мащабите на тези злонамерени действия.

Според Лондон и Вашингтон подкрепяни от руското правителство хакери са заразили рутери по света в хода на кампанията, насочена срещу правителствени агенции, компании и важни инфраструктурни оператори.

Британски правителствен говорител каза, че това е още един пример, че Русия не спазва международните стандарти и глобалния ред – този път посредством кампания за кибершпионаж и агресия, която се опитва да наруши работата на правителства и да дестабилизира компании.

„Приписването на тази злонамерена активност праща ясен сигнал на Русия – знаем какво правите и няма да успеете“, заяви говорителят.