Американският специален пратеник за климата Джон Кери и руският министър на външните работи Сергей Лавров се договориха днес по време на среща в Москва да развият сътрудничеството между двете страни, свързано с климата, предаде Франс прес.

Кери вече на няколко пъти е разговарял с Лавров, по времето когато беше държавен секретар.

"Прекарахме години, Вие и аз в преговори за войни, химически оръжия, ядрени оръжия и мога да кажа безрезервно, че става дума за една абсолютно критична и спешна инициатива", заяви Кери на обща пресконференция с Лавров, визирайки сътрудничеството в борбата с климатичните промени.

Лавров пък отбеляза, че Москва отделя голямо внимание на проблемите, свързани с климатичните промени и приветства визитата на Кери в руската столица. Според него Русия очаква тясно сътрудничество със САЩ на Срещата на върха за климата през ноември в Глазгоу.

Лавров добави, че визитата на Кери е много важна и положителна за успокояване на напреженията между двете страни, обострени от години на фона на обвиненията за електорална намеса, шпионаж и масивни кибератаки, приписвани на Москва.

Снимка: EPA

Климатичните промени са една от малкото области, в който САЩ и ЕС изразиха готовност да започнат сътрудничество с Русия в контекста на непрестанните напрежения.