САЩ и Китай наложиха взаимни визови ограничения по повод споровете си около Тибет в контекст на ескалиращата дипломатическа криза между двете супер сили, информира АФП, цитирана от „Фокус“.

Китай обяви в сряда своите ограничения за хора от САЩ, които „се държат зле“ по въпроси, свързани с Тибет, като отмъщение за американските санкции, обявени ден по-рано.

Държавният секретар Майк Помпео заяви вчера, че предприема действия срещу неопределен брой служители съгласно нов закон на САЩ, който изисква от Китай да пусне американците да посещават далечния запад на страната, като поднови призива за „действителна автономия“ в предимно будисткия район.

„За съжаление, Пекин продължава системно да възпрепятства пътуването до тибетския автономен регион и други тибетски райони от американски дипломати и други служители, журналисти и туристи, докато служителите на КНР и други граждани имат много по-голям достъп до Съединените щати“, каза Помпео в изявление.

Той ограничи визите за китайски служители, определени като „силно замесени“ в изключването на чужденци от посещения на тибетските райони. Държавният департамент отказа да посочи служителите или да каже колко хора са засегнати, позовавайки се на законите за конфиденциалност на САЩ.

Говорителят на китайското външно министерство Жао Лицян изрази „твърдото противопоставяне“ на Китай срещу този ход и призова САЩ „незабавно да спрат да се намесват във вътрешните работи на Китай чрез въпроси, свързани с Тибет“.

„В отговор на грешните действия на САЩ, Китай реши да наложи визови ограничения на американския персонал, който се държи зле по въпросите, свързани с Тибет“, каза той, предупреждавайки за по-нататъшни щети за отношенията между САЩ и Китай.

Освен това Съединените щати обмислят забрана на китайската социална мрежа "Тик Ток". Целта е намаляване на влиянието на Китай. Вчера американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че приложението поставя личната информация на около 30 милиона американски потребители месечно в ръцете на китайската комунистическа партия.

Мерките за Тибет са част от приетия през 2018 г. от Конгреса закон, целящ да пристисне Китай за правата на народа в хималайския регион.

Пекин твърди, че войските му „мирно са освободили“ Тибет през 1951 г., но много тибетци обвиняват централното правителство в религиозна репресия и ерозиране на тяхната култура.

Пекин до голяма степен възпрепятства посещенията на чуждестранните журналисти в Тибет от 2008 г., когато регионът преживя вълна от самозапалвания като форма на протест и не отговаря на исканията на САЩ за създаване на консулство в регионалната столица Лхаса.

В закона се посочва, че за разлика от това, когато китайци бъдат приети в САЩ, те не срещат ограничения да посещават която и да е част на страната.