Военноморските сили на Южна Корея и Съединените щати започнаха мащабни съвместни маневри край Корейския полуостров. В тях за първи път участват три американски атомни самолетоносача, съобщиха от южнокорейската армия.

Освен тях в ученията ще участват още 11 американски кораба със системи за противоракетна отбрана, а от южнокорейска страна участват три линейни кораба и четири фрегати.

Целта на ученията, които ще продължат четири дни, е „демонстрация на сила за възпиране” на Северна Корея, посочват от южнокорейските военни.

Междувременно Пхенян отправи поредните заплахи към американския президент Доналд Тръмп, който е на обиколка на азиатския континент.

„По време на тази обиколка Тръмп се моли да избухне война на Корейския полуостров и показа лицето си на унищожител на световния мир и стабилност”, посочват от Пхенян.

Междувременно лидерите на Япония и Китай се договориха да засилят сътрудничеството си по отношение на корейската криза. Шиндзо Абе и Си Дзинпин разговаряха в кулоарите на срещата на  върха на АТИС във Виетнам.

Двамата са се споразумели също да засилят комуникациите между армиите на страните си, както и да проведат тристранна среща с Южна Корея в най-скоро време.