„САЩ разговарят със Северна Корея и им плащат изтръгнати с изнудване пари от 25 години. Разговорите не са отговорът”, написа в „Туитър” американският президент Доналд Тръмп.

По-късно през деня американският министър на отбраната Джим Матис обаче заяви, че САЩ не са изчерпали дипломатическите ходове по отношение на Северна Корея.

Запитан от журналисти преди среща с южнокорейския си колега Сон Йон-му в Пентагона дали САЩ са изчерпали дипломатическите си варианти спрямо Северна Корея, Матис отговори: „Не. Никога не изчерпваме дипломатическите си решения. Продължаваме да работим заедно. (Южнокорейският) министър (на отбраната) и аз споделяме отговорността да гарантираме защитата на нашите страни, граждани и интереси”.

Правителството на Тръмп, както и това на неговия предшественик Барак Обама, използва постоянно подхода с „моркова и тоягата” по отношение на севернокорейския режим с надеждата да го накара да се откаже от ядрената и ракетната си програма, отбелязва Франс прес.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън даде ясно да се разбере, че е готов на преговори със Северна Корея, при условие че те ще са за ядреното ѝ разоръжаване.

„Те са готови да ограничат провокативните си действия и е възможно да видим в това път към някакъв вид диалог в близко бъдеще”, заяви Тилърсън преди седмица.

Вчера обаче Северна Корея изстреля балистична ракета със среден обсег, която прелетя над северния японски остров Хокайдо.

Новото ракетно изпитание беше осъдено от Съвета за сигурност на ООН.

Съветът призовава всички страни членки на ООН да спазват стриктно и изцяло резолюциите на организацията, в това число и тези, налагащи икономически санкции на Северна Корея, се казва в изявление, одобрено от 15-те страни членки.

В него се добавя, че е от жизненоважно значение КНДР да предприеме незабавни, конкретни действия, за да намали напрежението. Съветът изразява също така ангажимента си за мирно, дипломатическо и политическо решение на севернокорейската криза.