Властите в САЩ съобщиха, че за последните дни са били регистрирани 14 случая на заразяване с бактерията листерия, причинено от италианско сирене рикота. Според АП два от случаите са имали фатален край.

Агенция съобщава, че случите на заразяване са регистрирани в щатите Флорида, Джорджия, Илинойс, Индиана, Масачузетс, Мериленд, Мейн, Монтана, Ню Джърси, Ню Мексико, Ню Йорк, Охайо, Орегон, Пенсилвания, Вирджиния и окръг Колумбия.

Компанията-вносител на партидата сирене рикота, Forever Cheese, вече е изтеглила от пазара над 200 кг от продукта. Според информацията до момента сиренето е било доставено в САЩ между 20 юли и 9 август.

Американските власти са призовали всички граждани и собственици на заведения да изхвърлят сиренето.

Справка:

Листерия е „жилава” бактерия, която е устойчива на силно загряване и студ. Тази бактерия е патогенна, което означава, че е заразна за хората и причинява заболяването листериоза.

Листерията се намира в почвата, водата и червата на някои животни. Повечето заразени животни не проявяват никакви симптоми и бактерията се пренася върху сурови храни като млечни продукти, меса, плодове и зеленчуци. За разлика от подобните видове бактерии листерията оцелява и се разраства дори при много ниски температури.

Ранните симптоми при листериоза са подобни на тези при грип – мускулна слабост, треска, гадене. Стомашно-чревни симптоми като диария също са вероятни. Времето между заразяването и проявлението на симптомите е неизвестно и варира според случаите. Често инкубационният период е около два месеца.