Американските въоръжени сили са въвели на въоръжение нов 13-тонен бронебоен снаряд, способен да пробива повърхност до 65 метра бетон преди детонацията. Новата супер бомба може да бъде използвана в случай на въоръжен конфликт с Иран заради ядрената програма. Това заявява на конференция пред експерти по отбраната генерал-лейтенант Хърбърт Карлайл, заместник-началник щаба на военно-въздушните сили на САЩ, цитиран от агенция Ройтерс.

Според него снарядът е въведен на въоръжение от година и би могъл да бъде използван за военни действия срещу страни като Иран, които разполагат с инсталации на подземни бункери на голяма дълбочина.

„Мощният бронебоен снаряд е велико оръжие. И ние продължаваме да го подобряваме. За момента снаряда има големи възможности и ние продължаваме да ги развиваме. Той е част от арсенала ни и ще бъде в потенциала ни при подобен сценарий”, заявява генерал Карлайл.

Пред участнците в конференцията генералът е казал още , че при евентуален конфликт със Сирия или Иран - САЩ ще прилагат новата си тактика, известна като „морско-въздушна война”. Тя е ориентирана към установяването на контрол едновременно в няколко области – „от въздух и вода, до космоса и киберпростраството”, посредством интегрирана информационна мрежа, свързваща сателитите със сензорите на наземно управляваните безпилотни самолети и изтребителите „Стелт”.

Според генерал Карлайл киберпространството би било ключов фактор при конфликт с двете държави.

Пентагонът вече е започнал работа върху възможни военни варианти, в случай на окончателен провал на дипломатическите усилия да се спре Иран да се сдобие с ядрено оръжие.

Секретарят по отбраната на САЩ Леон Панета заяви наскоро, че подобно планиране се извършва „от много време”, въпреки официално заявената позиция на Барак Обама по-рано тази седмица да не се разглеждат на този етап възможни военни действия срещу Иран.