Със заплахите срещу САЩ Северна Корея няма да постигне нищо друго, освен още по-голяма международна изолация, предупредиха властите във Вашингтон.

„Ние винаги сме говорили за това, че Северна Корея няма да постигне нищо чрез заплахи или провокации. Това само ще подкопае международните усилия по обезпечаването на мира и стабилността в региона,” заяви говорителят на Белия дом Джей Карни, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По-рано във вторник официалната информационна агенция на Пхенян съобщи, че Северна Корея е привела армията си в повишена бойна готовност и е нредила на стратегическите си ракетни войски да се подготвят за евентуални удари срещу американските военни бази на островите Гуам и Хавайските острови и на територията на САЩ.

Като мотив за решението властите в КНДР изтъкват нови полети на американски бомбардировачи, които се възприемат като заплаха за сигурността.

През последните седмици Северна Корея отправя чести заплахи срещу САЩ заради провежданите съвместни военни учения на американски и южнокорейски части.