С месец и половина закъснение, но и със сериозен размах, на Червения площад в Москва се проведе традиционният военен парад за Деня на победата над нацистка Германия. Събитието е традиционна възможност Русия да покаже най-доброто от военния си арсенал, а речите на политическото ръководство задават посоката, в която страната ще се движи в международните отношения.

Заради коронавируса и големия брой болни, на 9 май площадът остана празен. Заради облекчаването на епидемичната ситуация властите разрешиха провеждането на парад на 24 юни. Датата не е избрана случайно – през 1945 г. Йосиф Сталин разпорежда първото подобно събитие.

„Милиони хора от различни националности от всички републики на Съветския съюз се бориха и трудиха с мъжество и единство на фронта, в тила, в партизанските отряди. Отстояваха своята земя, продължаваха да се сражават. Освободиха от окупация държавите на Европа, сложиха край на страшната трагедия на Холокоста, спасиха от смъртоносната идеология на нацизма германския народ“, заяви Владимир Путин.

Снимка: Reuters

Той беше категоричен: „Наш дълг е да помним. Да помним, че съветският народ понесе основната тежест на борбата с нацизма“.

Пред представители на различни държави от всички краища на света руският президент подчерта, че е важно укрепване на доверието между народите и Русия остава отворена за диалог. Трябва да бъде създадена обща надеждна система на сигурността, която да отговаря на бързо променящият се съвременен свят, допълни Путин. Той даде пример с коронавируса, който може да бъде победен само със съвместни действия.

Техниката

По Червения площад преминаха близо 14 000 военни, над 200 единици историческа и съвременна военна техника, 75 самолета и вертолета, както и зенитно-ракетни комплекси.

Още в началото на парада на бойната техника минаха новият танк Т-14 „Армата“, базираната на него бойна машина на пехотата „Курганец-25“, модернизираният основен боен танк Т-80БВМ и изпратеният в големи количества в арктическите райони Т-90М „Прорив“.

Снимка: Reuters

Артилерията беше представена от различни самоходни установки, сред които – 152-милиметровата „Коалиция-СВ“, която няма аналог в света. Тя може да поразява силно укрепени цели на до 70 километра.

Снимка: Reuters

Видяхме и огнеметни системи за залпов огън.

Снимка: Reuters

Ракетните подразделения дефилираха с тактическия комплекс „Искандер“, който се използва от сухопътните войски за високоточни удари по всяко време на денонощието. Нужни са му само 4 минути за подготовка за пуск.

На Червения площад видяхме и стратегическия комплекс „Ярс“, който, заедно с „Топол-М“ е гръбнак на ракетните войски за далечно действие. Може да носи от 3 до 6 термоядрени бойни глави до 300 килотона всяка и да ги пренеса на до 12 000 км.

Снимка: Reuters

ПВО беше представена от комплексите С-300В4, С-350 „Витяз“, С-400 „Триунф“, „Панцир“ в различни модификации.

Снимка: Reuters

Във въздуха летяха вертолети Ми-26, Ми-8, ударните Ми-35М и Ка-52 „алигатор“. Стратегическият бомбардировач Ту-160, ракетоносците Ту-22М, перспективният изтребител от пето поколение Су-57, прехващачите с далечно действия МиГ-31К, многоцелевите изтребители от поколение 4+ Су-30СМ, високоманеврените Су-35С и изтребителите-бомбардировачи Су-24 и Су-34 допълниха забележителното авиокрило, което видяха зрителите на парада.