Несъществуващата ракета „Сармат“ отново се появи като заплаха от руска страна, този път към България. Шефът на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин заплаши страната ни с ядрената ракета, след като България отказа самолет на Сергей Лавров да премине през нашето въздушно пространство.

„Сармат“ е прототип на най-новата и най-мощна междуконтинентална балистична ракета на Русия. Първото успешно изпитание беше извършено в разгара на войната в Украйна – на 20 април.

Снимка: Ройтерс

Височината ѝ е 35 метра и половина или колкото 14-етажен блок.

„Сармат“ може да носи 10 тона бойни глави, включително и ядрени, както и хиперзвукови ракети с променлива траектория на полета.

Преди време в руско телевизионно предаване ракетата „Сармат“ отново беше използвана за сплашване, този път за Западна Европа. Тогава стана ясно, че тя може да достигне Берлин за 106 секунди, Париж – за 200 секунди, а Лондон – за 202 секунди, ако бъде изстреляна от Калининград в Балтийско море.

Ракетата е създадена с цел да замени по-старата, съветско производство R-36M или „Сатана“ в руския арсенал. Новата „Сармат“ е наречена „Сатана II“ от НАТО.