Надеждите на Никола Саркози да се кандидатира за нов мандат като президент на Франция през 2017 г. бяха подложени днес на сериозно първо изпитание, а именно вътрешнопартийните избори сред членовете на неговата партия Съюз за народно движение за нов лидер на политическата сила, предаде "Ройтерс".

Вотът, който се произвежда онлайн и за който се смята, че ще бъде спечелен от бившия държавен глава, се забави снощи заради кибератака срещу изборния сайт, но гласуването все пак продължи днес, а резултатите се очакват довечера.

Саркози спечели президентски мандат през 2007 г., но откакто загуби от социалиста Франсоа Оланд през 2012 г., наблюдава нетърпеливо събитията отстрани.

Той е фаворит за председател на Съюза за народно движение, но в същото време съзнава, че само убедителна победа ще попречи на появата на вътрешнопартийни съперници, които евентуално да се изправят срещу него в съревнование за партийната номинация.

Доминик Моази от Френския институт за международни отношения заяви пред агенцията, че евентуален резултат под 70 процента на практика ще бъде поражение за Саркози поради образа му на "харизматичен спасител", за какъвто иска да го възприемат.