Акула нападна сърфист по време на състезание край бреговете на Република Южна Африка, съобщиха световните агенции. Тройният световен шампион Мик Фанинг чака спокойно голяма вълна, когато зад него се появявя акула.

"Тя се доближи и се захвана в каишката на дъската. Ритнах силно акулата няколко пъти и виках. Видях само перката й, но не и зъбите й. Очаквах да ме захапе, докато плувах. Ритнах я в гърба", разказа Мик пред телевизионните камери след нападението.

На видеото се вижда как Фанинг седи върху дъската си, когато перка на акула се насочва към него по време на международното състезание.

Част от организаторите и приятелят на Фанинг - Джулиън Уилсън, се качват на скутер и му се притекоха на помощ. Фанинг отбеляза, че единствено каишката на дъската му била прегризана.

След нападението организаторите предпочетоха да не поемат никакви рискове и отмениха състезанието.

Това е първата подобна атака в историята на световните Серии по сърф - състезанието в Джефрис бей, съобщават организаторите. Интересното е, че в тази част на Южна Африка популацията на акули е изключително висока, но въпреки това там се състоят състезание по сърф.