Сърбия завърши строежа на източния лъч на европейския Коридор №10. Официалното откриване ще е днес, а на него е поканен и българският премиер Бойко Борисов.

И последният участък на магистралата от сръбския град Ниш до българската граница е готов. Така пътуването от Калотина до Белград ще става само по магистрала.

Вече няма да се ползва старият двулентов път със серия от 12 тесни тунела.

За пътуване по новата магистрала ще се плаща, но до 1 декември пътуването е гратис.

Българският премиер придаде исторически характер на откриването на автомагистралата Ниш-Димитровград.

„Мисля, че и ние като германците можем да кажем, че Берлинската стена между България и бивша Югославия днеска пада. .От днес Сърбия има пристанище Варна, пристанище Бургас и до центъра на Истанбул - няма светофари”, каза премиерът Борисов. 

Под аплодисментите на множеството Борисов изслуша обръщението на сръбския президент, който призна, че заради българското малцинство в Пирот и Ниш се е упражнявал да говори на български. 

Като във филм на Костурица гражданите на Ниш дойдоха с духова музика, за да благодарят за откриването на магистралата на президента на Сърбия Александър Вучич. 

Цялата завършена магистрала е с дължината 86,9 км, като строителните дейности по изграждането му започват през 2010 г. Стойността на проекта възлиза на 476 млн. евро, а средствата са осигурени от три европейски институции.

Изграденото трасе включва 87 моста, 5 тунела и 5 пътни възела. Пътните такси от Димитровград до Белград ще излизат около 21 лева.

От българска страна магистрала "Европа" все още строи - тя ще бъде частично готова до 2021 година.