Изтребителите МиГ-29, доставени безвъзмездно в Сърбия от Русия, ще бъдат сглобени до 20 октомври, когато в Белград ще се състои военен парад, но няма да летят, съобщи генерал-майор Боян Зърнич за телевизия „Пинк”, цитиран от БТА

Той напомни, че самолетите са били доставени разглобени. След монтажа на компонентите, машините ще бъдат модернизирани до нивото на намиращите се на въоръжение в западната ни съседка МиГ-29. Ще им бъдат монтирани допълнителни сензорни системи, които ще се използват за по-ефективна поддръжка и намаляване на неочакваните повреди.

"Желанието ни е да имаме унифициран флот от 10 МиГ-а. Те ще имат въоръжение, които ще осигури защитата на сръбското въздушно пространство", каза Зърнич.

Съгласно плана за следващите 10 години след осигуряването на действаща изтребителна авиация най-важно е обновяването на системата за противовъздушна защита, каза помощник министърът на отбраната Ненад Милорадович, който изрази очакване, че Сърбия ще има подкрепата на Русия и по този въпрос.

Сръбските ВВС в момента разчитат на останали от югославските времена МиГ-21 и едва 4 по-модерни МиГ-29. Поддръжката им в наши дни е трудна, защото основният самолетостроителен завод остана в пределите на Босна. Освен шестте руски МиГ-29, още осем машини ще дойдат от Беларус, като и те ще трябва да минат през ремонт и модернизация.