Сърбия ще поиска от Франция да ѝ предаде арестувания бивш косовски премиер Рамуш Харадинай, заяви сръбският премиер Александър Вучич, като добави, че се надява и в този случай правото да се окаже над политиката, съобщи МИА.

Френската полиция арестува вчера Харадинай въз основа на издадена от Белград международна заповед за задържане за извършени от него военни престъпления по време на косовския конфликт през 1998-1999 г.

Според Вучич сръбската прокуратура има многобройни доказателства и много обвинения срещу Харадинай и би било доста необичайно, ако Франция не постъпи в съответствие с правото.

Във връзка с арестуването на Харадинай президентът на Косово Хашим Тачи заяви снощи, че е неприемливо той да бъде задържан в която и да било страна по света само въз основа на сръбска заповед за арест.

По думите му косовските институции използват всички механизми, които имат на разположение, за да „поправят грешката” и Харадинай да бъде пуснат на свобода.

„Ние, членовете на Армията за освобождение на Косово, сме горди, че се борихме против криминалния режим на Слободан Милошевич, а това потвърди свободният и демократичен свят, когато започна кампания за бомбардиране на сръбски цели”, посочил Тачи.

Партията на Харадинай Алианс за бъдещето на Косово нарече неговото арестуване „несправедливо и неприемливо”.

„Този акт е несправедлив и неприемлив. Призоваваме френските власти да позволят на Харадинай да продължи пътуването си и искаме от ЕС и европейските държави да не възпрепятстват свободното движение въз основа на незаконни заповеди за арест на Сърбия”, заявиха от партията.