След продължителни преговори между президентите на Сърбия и Турция Александър Вучич и Реджеп Тайип Ердоган, сръбска делегация замина днес за Анкара, за да договори покупката на няколко системи бойни безпилотни дронове тип "Байрактар", предаде БТА, като се позова на в. „Новости“.

За Турция са заминали министърът на финансите Синиша Мали и помощник министърът за отбраната, отговарящ за материалните ресурси Ненад Милорадович. Те трябва да договорят подробностите и да подготвят документацията и договора, въз основа на който Сърбия ще се сдобие с апаратите.

Те са може би най-известният продукт на турската военна индустрия в последно време. Разработката на „Байрактар“ започна през 2007 г., като бойната версия на безпилотната платформа направи първия си полет през 2014 г. Самолетът може да остане във въздуха до 24 ч., като през това време може да дебне за вражески цели в радиус от 150 км.

"Байрактар" е система турско производство, доказала се като изключително ефективна във военните конфликти в Сирия, Ирак, Либия и в последно време в сблъсъците в Нагорни Карабах. Придобивайки тази система Сърбия би станала убедително най-могъщата военна сила в бивша Югославия“, допълва "Новости".

Западната ни съседка купи дронове и от още един голям производител - Китай.