Службата за борба с организираната престъпност към МВР на Сърбия разкри група, занимаваща се с нелегален трафик на мигранти от България, през Сърбия, към ЕС и задържа 12 нейни членове.

"Престъпната група от 12 задържани, през ноември и декември 2016 г. са организирали прехвърлянето от границата на Сърбия с България – в Белград, над 250 мигранти. Те са заподозрени, че намирали мигранти с помощта на човек в България, прехвъляли ги близо до границата, транспортирали ги в Сърбия и временно ги установявали в Белград, с цел по-нататъшно им прехвърляне в страни от ЕС ", се казва в съобщение на МВР, цитирано от БГНЕС.

За всеки един от нелегалните мигранти организираната престъпна групи е вземала по 250 евро, плюс разходите за пребиваването им в Белград.

Във вторник в Белград бе министърът на вътрешните работи на Белгия Жан Жамбон, който се договори със сръбския си колега Небойша Стефанович за съвместни действия и за пресичане на възможността каналите за нелегална миграция да станат канали за контрабанда и възможна терористична дейност.