Без много шум, Сърбия и Русия преминаха през най-тежката криза в отношенията си от съветско време насам, пишат медии в западната ни съседка. Според публикациите, Москва е изпратила високопоставен емисар, който да успокои страстите в Белград, след като няколко руски граждани са били изгонени от страната.

Това е продължение на вихрещия се вече седмица скандал около парламентарните избори в Черна гора. Бившата югорепублика обяви, че е арестувала група тежковъоръжени сърби (сред тях – бивш полицейски началник), които планирали терористични актове в деня на вота.

Сръбският премиер Александър Вучич обяви, че заловените са искали да овладеят ключови обекти в запътилата се към ЕС Черна гора „с помощта на чужда държава”. В началото на тази седмица Белград е изгонил няколко руснаци, за които е имало данни, че са помагали за операцията през границата.

Скоро след това в сръбската столица пристигна Секретарят на Съвета по сигурността на Руската федерация Николай Патрушев. Формално – за подписването на меморандум за двустранно сътрудничество. Според анализатори, цитирани от белградската преса – за да даде обяснение на сърбите за черногорския случай и за да предотврати задълбочаване на скандала с една от малкото европейски страни, с които Москва има нормални отношения в момента.

Очаквано, от Кремъл отричат тази версия.

Според запознати, обаче, Патрушев си е свършил работата и напрежението около твърде странния инцидент в Подгорица е спаднало, поне на този етап.