Бегоня Гомес, съпруга на испанския премиер Педро Санчес, се яви пред съдията, който я разследва за предполагаеми престъпления, свързани с търговия с влияние и корупция, съобщи вестник „Паис“, цитиран от БТА.

След по-малко от 45 минути магистратът прекъсна изслушването и според съдебни източници ще призове Гомес за следващо явяване на 19 юли.

Съпругата на премиера твърди, че не е знаела в какво точно е обвинена и че не е била официално уведомена за жалбата, подадена срещу нея от ултракатолическа група, която съдията е приел да включи в първоначалната жалба от организацията „Чисти ръце“ (Manos Limpias).

Съпругата на Санчес пристигна в съда на „Пласа де Кастиля“, за да даде показания като обвиняема по дело, което опозицията, начело с Народната партия, превърна в голямото оръжие срещу социалистическия лидер.

Изслушването на 5 юли е част от предварително разследване дали Гомес е използвала позицията си на съпруга на министър-председателя, за да влияе на бизнес сделките си, съобщи съдът преди началото на заседанието, цитиран от Ройтерс. 

Нито Гомес, нито нейният адвокат се обърнаха към репортерите, събрали се пред съда, преди заседанието при закрити врата.

Премиерът Санчес многократно и категорично отрече обвиненията срещу съпругата си като неоснователни и организирани от неговите политически опоненти от десницата, припомня Ройтерс.

Делото е заведено въз основа на уникална испанска правна практика, „народно обвинение“, което позволява частни лица да подават наказателни жалби срещу трети лица. Съдиите могат да решат дали да предприемат действия, и не всяко обвинение води до съдебно разследване.