99-годишният принц Филип е настанен в болницата Крал Едуард VII в Лондон. Очаква се херцогът на Единбург да остане в лечебното заведение няколко дни за наблюдение и почивка. Уточнява се, че той е в „добро настроение“ и е влязъл в болницата без чужда помощ.

Според източници от двореца съпругът на кралица Елизабет не се е чувствал добре през последните дни, но неразположението му няма нищо общо с коронавируса. Кралицата остава в двореца Уиндзор, откъдето не спира да провежда официални разговори по телефона.

Британският премиер Борис Джонсън отправи своите най-добри пожелания към херцога, докато той прекарва няколко дни почивка в болница“. Миналия месец кралската двойка беше имунизирана приоритетно срещу коронавирус от дворцовия лекар, но не беше уточнено с каква ваксина.

Филип се оттегли от държавни задължения през 2017 г. и рядко се появява публично. За последно е видян на обществено събитие миналия юли. През декември 2019 г. принцът прекара четири нощи в същата болница, отново като „предпазна мярка“.

Снимка: EPA

През годините той е лекуван за различни здравословни проблеми, включително блокирана коронарна артерия през 2011 г. и инфекция на пикочния мехур през 2012 г. Подложен е и на проучвателна операция на корема през 2013 г.

Елизабет Втора ще отпразнува 95-ия си рожден ден през април, а Филип ще отбележи своя 100-ен рожден ден на 10 юни.  

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!