Панджшер е единствената провинция в Афганистан, която все още не е завладяна от талибаните и от години е крепост на съпротива срещу тяхната власт. Разположена е на североизток от столицата Кабул.

В планинския район са концентрирани сили около Ахмад Масуд, чийто баща е виден командир по време на съветската инвазия и дълги години противник на талибаните.

Предполага се, че новият Национален фронт за съпротива включва около 9 000 бойци, сред тях и командоси от афганистанската армия.

Панджшер не беше завладяна от талибаните дори по времето на първото им управление в Афганистан между 1996 и 2001 г.

32-годишният Ахмад Масуд стана фигурата, около която се обединяват бившите правителствени военни и противниците на талибаните.

"Имаме два вида сили, два вида подкрепление. Първите са правителствените офицери и войници, които пристигнаха в Панджшер, след като се оттеглиха от техните позиции в гарнизоните и военните лагери. Вторите са неформални въстанически групи, които са разположени в цялата долина. Нямаме проблем с броя им, но когато става въпрос за оборудване и ресурси - там има недостиг", казва лидерът на антиталибанската съпротива.

Снимка: bTV

Преди дни европейски и американски издания публикуваха статия на Ахмад Масуд с призив за помощ към западните сили.

"Ние защитаваме цялата страна. Това се случва в момента и искаме да накараме талибаните да разберат, че единственият начин за напредък е чрез преговори. Ние разговаряме се тях и не искаме отново да избухва война", обяснява той.

Масуд предупреждава, че под контрола на талибаните, Афганистан ще се превърне в център на радикален ислямски тероризъм.