Великобритания е готова да плати до 40 млрд. евро в рамките на споразумение с Брюксел за излизането си от ЕС, съобщава в. „Сънди телеграф”.

Според вестника, който се позовава на три неназовани правителствени източника, Лондон е готов да плати тази сума като част от по-голяма сделка, включваща подписване на търговско споразумение с ЕС.

Европейският съюз предлага Великобритания да плати около 60 млрд. евро за покриване на поетите ангажименти към бюджета на общността и иска постигането на значителен напредък в уреждането на британските финансови задължения, преди да започнат преговорите по такива сложни въпроси като бъдещо търговско споразумение, припомня Ройтерс.

„Знаем, че позицията (на ЕС – б.ред.) е 60 млрд. евро, но в действителност долната граница е 50 млрд. евро. Нашата позиция е за 30 млрд., но приемливата сума е 40 млрд. евро, макар обществеността и политиците още да не са стигнали до това положение”, цитира вестникът „високопоставен източник от правителството” в Лондон.

Друг източник заявил, че Великобритания оценява сумата на минимум 30 млрд. и максимум 40 млрд. евро, а трети посочил, че премиерът Тереза Мей желае да плати „над 30 млрд. евро”.

Британското министерство по въпросите на брекзита отказа да коментира съобщението на „Сънди телеграф”, отбелязва агенцията.

Използвани са материали на БТА