Експлозия разтърси централната част на турския мегаполис Истанбул, съобщава местната телевизия N-TV.

Според информацията до момента става въпрос за терорист-самоубиец, който се е взривил на входа на полицейски участък, около 11 часа българско време в оживения район Султангазъ, на европейския бряг на Истанбул.

Атентаторът е имал и съучастник. Той трябвало да задейства втора бомба в полицейския участък.

Източник от силите за сигурност е уточнил пред агенция Ройтерс, че нападателят първо е хвърлил граната срещу полицейското управление, след което се е взривил на входа на сградата

В резултат на експлозията се е срутил част от покрива, затрупвайки все още неуточнен брой хора.

По официални данни на турските медии в резултат на взрива е загинал един полицейски служител, а други четирима полицаи и трима цивилни граждани са получили различни наранявания.

Въоръжената лява екстремистка групировка Партия на революционния народен фронт за освобождение пое отговорността за самоубийствения атентат в Истанбул, предаде АФП. В САЩ и ЕС групировката е смятана за терористична организация. Началникът на истанбулската полиция Хюсеин Чапкън заяви пред журналисти, че атентаторът е идентифициран, но не даде повече подробности за самоличността му.

През май двама терористи нападнаха с автомобил с екплозиви полицейски участък в град Кайзери, убивайки един полицай и ранявайки над 20 души, сред които деца.

Отговорност за атентата в Кайзери пое забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК). ПКК е обявена за терористична организация от ЕС и САЩ.