Първият космонавт на планетата Юрий Гагарин се разбил с изтребителя „МиГ-15УТИ“ поради грешна команда от Земята. Това твърди летецът и доктор на техническите науки Арсений Миронов, който е член на летателната комисия, включена в голямата правителствена комисия по разследване на причините за тази катастрофа.

Гагарин загина на 27 март 1968 г. при тренировъчен полет с учебен самолет заедно с летеца-инструктор Владимир Серьогин. Машината им падна близо до град Киржеч във Владимировска област. Според официалната версия за трагедията извършена от летците рязка маневра е довела до попадането на самолета в закрит режим на полета и до падане. Какво обаче е предизвикало маневрата разследването не успяло да установи.

По думите на Миронов близо до зоната на полета на самолета на Гагарин и Серьогин задачи е изпълнявал и друг „МиГ-15УТИ“. Специалистът смята, че изтребителят на Гагарин попаднал в закрит режим на полета в резултат на маневра за отклоняване от внезапно забелязания сред облаците втори самолет.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Експертът заявява, че твърденията му се базират на многократно прочитане на елементи от разшифроването на радиобмена в първата му редакция. Гагарин информирал, че изпълнил задача в зона 20 и поискал разрешение за завой на 320 градуса. „Ръководителят на полета или помощникът му незабавно отговорил „Разрешавам“, но очевидно не е забелязал опасното доближаване между двата изтребителя на екрана на локатора – поясни Миронов. – Ако бе изпълнил задълженията си, той е трябвало да допълни командата „Разрешавам“ с думите „без снижаване“, наблюдавайки екрана на локатора. Думите „без снижаване“ обаче не са произнесени“.

Миронов предполага, че при правилна команда самолетът на Гагарин е щял да извърши завой на 320 градуса на височина 4200 метра над другата машина и е нямало да се стигне до опасно доближаване между самолетите и до маневра за отклоняване.

Използвани са материали на БТА