Пътнически самолет се разби близо до летището в Техеран. Загинаха всичките 176 пътници. Властите изключват версията самолетът да е бил свален със зенитна ракета.

Самолетът на Международните линии на Украйна е извършвал редовен полет от Техеран за Киев. Малко след излитането един от двигателите на машината се е запалил.

Снимка: bTV

„По информацията, която имаме, самолетът е достигнал височина от 2400 метра. Това означава, че вероятността за грешка на пилотите е много малка. Като знаем техния опит и способности, трудно е да повярваме във версията за грешни действия на екипажа“, заяви Игор Сосновски, вицепрезидент на авиокомпанията.

Снимка: bTV

147 от пътниците са били иранци. Сред загиналите има граждани на Украина, Афганистан, Канада и Швеция.

„Взехме решение да преустановим дейността на всички украински авиокомпании на територията на Иран. След като се изяснят причините за катастрофата, може да преразгледаме това решение“, заяви Олекси Хончарук министър-председател на Украйна.

Снимка: bTV

Самолетът е произведен едва преди 3 години и е минал рутинен технически преглед преди два дни. За последните две години това е третата тежка катастрофа с този модел самолети Боинг 737-800.