Самолет на компанията „Емирейтс” се върна в Атина в четвъртък вечерта заради бомбена заплаха, съобщава “Ройтерс”. 

Той бе ескортиран от два изтребителя F-16 на гръцките Военновъздушни сили, след обаждане от ЦРУ за евентуална терористична заплаха. 

Съобщението на ЦРУ било, че мъж от арабски произход, заподозрян в тероризъм, е бил на борда на един от двата полета на „Емирейтс”. 

Летищните власти незабавно са спрели единия от полетите за Дубай, преди дори да излети като са разпоредили вторият самолет да се върне. Пилотът на първия самолет е информирал пътниците за технически проблем с машината и принудителното му приземяване. Пътниците били помолени да слязат с багажа си, а след това е направено щателно претърсване на пасажерите, без да открият нищо подозрително.

Полетът е бил проверен от членове на гръцката служба за борба с тероризма и гръцкото разузнаване и пътниците отново се качиха на самолета. След три часа закъснение самолетът получил разрешение за излитане.

Вторият полет за Ню Йорк вече е бил над Малта, когато властите предупредили пилота, че сред пътниците може да има подозрително лице от арабски произход. Франция и Италия отказали да позволят на самолета да кацне на някое от техните летища и самолетът трябвало да се върне в Атина. 

От НАТО са наредили два бойни самолета да ескортират този полет на „Емирейтс”.

Самолетът се върнал на международното летище в Атина Елефтериос Венизелос, ескортиран от два изтребителя F-16.