Айфеловата кула в Париж отново отвори врати след 6-дневно затваряне заради стачки на служители. Постигнато е споразумение между синдикатите и ръководството на емблематичната забележителност.

Съгласно условията „страните ще наблюдават редовно бизнес модела на компанията, инвестициите в строителството и приходите чрез орган, който ще се среща на всеки шест месеца“.

Операторът Société d'Exploitation de la Tour Eiffel (SETE) и служителите са се съгласили също инвестират около 380 милиона евро до 2031 г. за строителни работи и поддръжка на забележителността.

Френският министър на културата Рашида Дати дори предложи Айфеловата кула да бъде класифицирана като „исторически паметник“, за да позволи на държавата да помогне за финансирането, ако е необходимо.

Снимка: x/reuters

Работниците излязоха на стачка заради начина, по който се управлява кулата. Според членовете на профсъюза кметството на Париж, което притежава 99% от капитала на оператора на Айфеловата кула, е отделило малко разходи за работите по паметника, планирани преди Олимпийските игри в Париж. Според тях това би довело до слаба работа по поддръжката и би натоварило работниците.

Стачкуващите също така изразиха загриженост относно състоянието на паметника, който Le Monde съобщи, че не е бил пребоядисан от 14 години, а не от обичайните седем, като други ремонтни дейности изостават от графика. Постигнатото споразумение предвижда и продължаване на кампанията за пребоядисване и ангажимент за следващата такава.

Само за шест дни стачките доведоха до загуба на 100 000 посетители. Операторът SETE се извини на всички, които са си купили билети и не са могли да посетят Айфеловата кула и каза, че ще им бъдат възстановени сумите.