Бившият съветник на руския президент Владимир Путин - Анатолий Чубайс, е настанен в интензивно отделение в неделя в италианския регион Сардиния заради неврологично заболяване, предаде „Today.it”.

Чубайс подаде оставка като високопоставен съветник на Путин месец нахлуването на Русия в Украйна, а малко след това напусна страната. 

67-годишният руски икономист е бил на почивка в Сардиния в курорта Коста Смералда, където внезапно се появили първите му симптоми на влошено състояние. „Не си чувствам ръцете и краката”, казал той на съпругата си. Последвало приемане в интензивно отделение в местна болница, твърдят италиански медии.

За влошеното здраве на Чубайс вчера съобщи и руската телевизионна водеща Ксения Собчак, дъщеря на кмета на Санкт Петербург -  Анатолий Собчак. Тя каза, че е получила информацията от съпругата на Чубайс - Автодия Смирнова.  

Тогава обаче не стана ясно къде е приет за лечение Чубайс. Собчак добави, че Чубайс е страдал от синдрома на Гилен-Баре - рядко автоимунно неврологично заболяване, увреждащо периферните нерви.

Дали наистина става дума за това заболяване, или при Чубайс е имал симптоми на отравяне, питат италианските издания. Те подчертават, че и британското издание „Daily Mail” е развило подобна хипотеза. Потвърждения на тези предположения няма, но Кира Ярмиш, говорителката на руския антикорупционен активист Алексей Навални, написа в Twitter: „Това е репутацията на Кремъл. Никой всъщност не се съмнява, че Чубайс е бил отровен”.

Не за първи път противници на Путин биват отравяни, отбелязват италианските издания. Бившият украински президент Виктор Юшченко остана обезобразен след отравяне, бившият руски шпионин Александър Литвиненко умря отровен в Лондон, Навални се възстанови от отравяне и сега е в руски затвор. Изданията припомнят и случая със Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Руската агенция ТАСС съобщава, позовавайки се на човек от обкръжението на Чубайс, че състоянието му се подобрява след започналото лечение. А самият Чубайс според Ксения Собчак е заявил, че състоянието му е от средна тежест и стабилно.

През март Путин подписа указ за освобождаване на Чубайс от длъжността на специален представител за връзките с международните организации в областта на постигането на целите за устойчивото развитие. От обкръжението на Чубайс казаха тогава, че той е напуснал Русия още същия месец с частен самолет.