Единственият оцелял терорист от атентатите в Париж през ноември 2015 г. Салах Абдеслам днес е дал за първи път показания пред френските власти, съобщават белгийски медии.

Той е пожелал да говори, но не за да обясни какво и защо е направил, а за да оневини своя съучастник Али Улкади. Абдеслам е настоял, че Улкади единствено го е откарал в нощта след атентатите от Париж в Брюксел.

Даването на тези първи показания е свързано със състоянието на майката на Улкади, която е на смъртно легло. Самият Улкади също е лишен от свобода, уточняват медиите.

Преди месец в Белгия започна първото дело срещу Абдеслам – за участие в престрелка с полицията в Брюксел дни преди да бъде задържан през март 2016 година.

Абдеслам отказа дори да потвърди самоличността си пред съда и пожела повече да не присъства на заседанията.

Във Франция, където е въдворен в затвор край Париж, терористът очаква второ дело – за атентатите във френската столица. Салах Абдеслам е френски гражданин, роден и отраснал в Брюксел.

Брат му Брахим се взриви в бар в Париж. Ролята на Салах Абдеслам в атентатите не е ясно установена, но според следствието той е оцелял, не защото не е искал да умре, а защото взривното му устройство не е проработило.